De græske guder

En tekst om de gamle guder baseret på Odysséen.
Indsæt de rigtige navne på de tomme pladser.

Til venstre Poseidon med treforken, i midten Dionysos med vinbægeret og til højre Zeus med tordenkilen.

De græske guder

Grunden til at man i dag ved noget om de græske guder er, at grækerne kunne finde ud af at skrive med et sprog og bogstaver, som vi kan tyde i dag. En af de mest berømte historier – og i hvert fald den længste – er historien om Odysseus. Den blev skrevet for cirka 2700 år siden af en mand, der hed Homer.

De gamle grækere troede, at der var mange guder. Guderne boede et sted, der hed __________________. De levede af at spise Ambrosius og drikke ______________.

Den øverste gud hed ___________ og var gift med _____________. Han havde mange børn. Han forelskede sig ofte i mennesker. Og så fik han børn med dem.

Han havde en meget smuk datter, der hed ____________________ og var kærlighedsgudinde. Der var også en anden datter, der hed __________________. I historien om Odysseus bliver hun vred på Grækerne, fordi kong Agamemnon dræber en hjort.

Zeus Engang var Zeus forelsket i en kvinde, der hed Leda. Hun ville ikke have ham. Derfor forvandlede Zeus sig til en svane.  Det lykkedes ham at komme tæt på Leda i sin forklædning. Zeus og Leda fik en datter, som var det smukkeste menneske på jorden. Hun hed ______________.

Der var også andre guder eller gudinder, der fik børn med mennesker. En af dem, var gudinden Thetis. Hun var ikke nogen særlig vigtig gudinde, men hun havde en berømt søn, hvis far var et almindeligt menneske. Sønnen var næsten udødelig, fordi han som barn blev dyppet i floden Styx. Det eneste sted hvor han kunne såres var på hælen. Han hed selvfølgelig __________________. Han blev slået ihjel af en forgiftet pil i kampen om _______________.

Der var mange andre guder i det gamle Grækenland. Havets gud var ____________________. Det var vigtigt at ofre til ham, når man var sømand.

Hvis man havde vundet i en krig skulle man huske at sige tak ved at ofre til sejrsgudinden. Der er et sportsfirma, som har opkaldt sig efter hende. Hun hed  _____________.

Når man døde kom man ned til dødsriget, hvor ________________ bestemte. Medmindre man havde været en stor helt i levende live. Så kom man op til guderne på Olympen.

Grækerne troede at guderne kunne gøre sig usynlige og komme ned på jorden for at hjælpe menneskene. Der var nemlig ikke nogen, der havde set en gud. Til gengæld kunne de nogle gange fornemme, at det var som om de fik hjælp af en gud til at løse en svær opgave eller vinde i kamp.

Grækerne troede også, at når guderne blev uvenner, så blev menneskene det også. På den måde kunne de forklare, hvorfor der var krig og ufred på jorden. Eller hvis en gud bare var i dårligt humør, så gik det ud over menneskene. Derfor var det vigtigt at holde sig gode venner med guderne. Grækerne byggede mange store templer, hvor præster bad og ofrede til guderne. Der ligger stadigvæk rester af store templer rundt omkring i Grækenland. Det største tempel ligger på Akropolis-højen i hovedstaden ________________.

Ord og navne du skal bruge  på de tomme linjer:

Nike Artemis Zeus Poseidon Olympen Hera Akkileus Troja Athen Hades Afrodite Nektar Helena

Startside

Om mig

Malerigalleri

Tekster

Musik

ADHD & autisme

Tasker

Kontakt og salg